Адвокати на Меграхи искат достъп до тайни доказателства
Адвокати на Меграхи искат достъп до тайни доказателства / netinfo

Адвокати на либиеца Абдел Басет Али ал Меграхи, признат за виновен за участие в атентата над Локърби през 1988 г., поискаха достъп до доказателства, предоставени от неназована чужда държава, съобщи Ройтерс.

Маги Скот, която представлява бившия агент на либийското разузнаване Меграхи, е подала съответната молба на първото заседание от новото гледане на делото. През юни независима комисия даде на Меграхи право отново да обжалва присъдата си.

Защитата на Меграхи иска да се запознае с доказателства, свързани с вида на таймера, използван за бомбата, с която на 21 декември 1988 г. беше взривен самолет на американската авиокомпания "Пан Ам" над шотландското село Локърби. Загинаха 270 души, включително 189 американци.

Медиите предполагат, че въпросният документ, който никога не е показван на защитата, е бил предоставен на обвинението от Централното разузнавателно управление на САЩ. Защитата смята, че този документ ще помогне да бъде оневинен Меграхи, който излежава доживотна присъда в шотландски затвор.

Източник от обвинението каза, че документът не е дошъл от САЩ или от някоя от американските агенции, но не уточни от коя държава е бил получен.

Документът е предаден на шотландската прокуратура при условие, че ще остане поверителен и че обвинението няма да го използва. От обвинението са помолили да получат шест месеца отсрочка, преди да покажат документа на защитата.