/ iStock/Getty Images
Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Церемонията започна в 4:40 ч. сутринта, точният час, когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация, отнемайки живота на мирни граждани. Почти едновременно с това, в 4:48 ч. нацистки крайцер обстрелва полски военни складове близо до Гданск. Тези събития полагат началото на Втората световна война.

Полският президент Анджей Дуда напомни, че Втората световна война е започнала с военно престъпление. Нарочно са били бомбардирани мирни граждани, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че войната ще се води безкомпромисно.

Първият град, бомбардиран през Втората световна война, иска да е символ на помирението

"Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?", попита Дуда. Той подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може нищо подобно да не се случва повече, където и да е по света.
"Само историческата истина може да изцери раните", добави той, изказвайки уважение към своя германски колега, който дойде в Полша, за да участва в паметната церемония.
"Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка", заяви от своя страна Щайнмайер на полски и немски, предаде Франс прес.
При бомбардировките на Велун загиват около 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст, припомня ДПА.

„Докато съм цар...": какъв владетел е бил цар Борис?

През Втората световна война загиват 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона полски евреи.

Ветеран от войната подобри рекорда си за най-възрастен гмуркач (СНИМКИ)

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, германската канцлерка Ангела Меркел и много други световни лидери ще присъстват на главните церемонии във Варшава. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени участието си заради приближаването на урагана Дориан.
БТА