78% от румънците искат Бъсеску да остане президент
78% от румънците искат Бъсеску да остане президент / netinfo
Румънците гласуваха срещу импийчмънт на президента на страната Траян Бъсеску, който е обвиняван за нарушения на конституцията, но запазва достатъчно висока популярност сред населението, показват данните от екзитполове, предаде Франс прес.

Телевизия “Реалитатеа” съобщи данните от два екзитпола, които показват, че между 75% и 78% от гласувалите на днешния референдум желаят Бъсеску да остане начело на страната, потвърждавайки неговата легитимност като президент и лидер на дясноцентристката коалиция. Бъсеску заяви след обявяване на резултатите от екзитполовете, че е получил с 1 милион повече гласа, отколкото на президентските избори през 2004 г.

Парламентът отстрани миналия месец президента, обвинявайки го, че се опитва да постави под контрол институциите и защищава интересите на мафията в румънската икономика. Румънският премиер Калин Попеску-Търичану, който е един от инициаторите на импийчмънт на президента на страната, заяви, че смята да си сътрудничи с Траян Бъсеску за ползата на всички румънци.

“Правителството трябва да работи за благото на гражданите. Различията в позициите не трябва да предизвиква безпокойство в условията на демокрацията. Признак на демокрацията е това, че ние можем да изразяваме и подкрепяме различни възгледи в цивилизована форма”, каза премиерът.