7400 доброволци ще участват в изпитанията на турската ваксина Турковак, която ще им бъде приложена като бустерна доза след поставени две дози от китайската ваксина.

Турският министър на здравеопазването съобщи, че този етап от изпитанията стартира от тази седмица и призова хората с вече поставени две дози ваксина срещу коронавируса да се включат като доброволци.

Доц. Ихсан Атеш, главен лекар на Анкарската градска болница, посочи, че за тази част от изпитанията ще бъдат набрани 7400 доброволци. Те трябва да са получили вече две дози от ваксината на китайската фирма Синовак, да са минали 90 дни от тогава и да не са прекарали инфекцията. Ще бъде спазван доброволният принцип при поставянето на бустерната доза, като който желае може да получи ваксината Турковак, а който желае китайската ваксина, уточни той. И двете ваксини са инактивни.

В момента се извършва подбор на доброволците да получат турската ваксина като трета доза. Те ще могат да се ваксинират с Турковак в един от общо 41 ваксинационни центрове в Анкара, Истанбул, Измир, Газиантеп, Бурса, каза доц. Атеш.

По думите на лекаря изследванията на турската ваксина срещу COVID-19 досега потвърждават нейната безопасност и ефикасност. В отговор на въпрос дали тя е по-ефективна от препарата на Синовак, той посочи, че по отношение на някои параметри резултатите са по-добри, а по отношение на други са сходни.
Доц. Атеш отбеляза още, че след вчерашното изказване на министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа са получени близо 7-8 хиляди заявления за участие като доброволци и в момента се преценява доколко тези кандидати отговарят на критериите.
 
БТА