71% от ирландците не искат нов референдум за Лисабонския договор
71% от ирландците не искат нов референдум за Лисабонския договор / снимкa: БГНЕС

Близо три четвърти от ирландците са против организирането на нов референдум за Лисобанския договор, сочи проучване на общественото мнение, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

71% от ирландците не желаят да се проведе нов референдум след като отрицателният вот победи на референдума от 12 юни, сочи проучването, осъществено от групата за размисъл Оупън Юръп със седалище в Лондон. 62% от участниците в анкетата твърдят, че ще гласуват с "не" в случай, че се проведе нов референдум, а 34% биха гласували положително.

Освен това проучването показва, че 17% от хората, които са гласували с "да" през юни, ще гласуват отрицателно днес, а само 6% от хората, гласували с "не", днес ще подкрепят договора. Сред въздържалите се от участие в референдума през юни 57% заявяват, че са готови да гласуват с "не", а само 26% биха гласували с "да". 67% от анкетираните са съгласни, че "европейските политици не уважават ирландското "не", а 61% не са съгласни с идеята, "ако 26-те държави членки на ЕС ратифицират договора по парламентарен път, Ирландия да промени становището си и да подкрепи договора".