/ iStock/Getty Images
Четиригодишно момиченце е починало, след като било свалено на сушата от лодка с мигранти, която се носела по течението в Средиземно море, съобщи днес гръцката брегова охрана, цитирана от ДПА.

Инцидентът се е случил западно от гръцкия остров Крит по време на операция, при която са спасени 61 души.

Момичето, което било в безсъзнание при свалянето му от лодката, било откарано с хеликоптер на военноморските сили заедно с майка си в болница на острова, но било обявено за мъртво от изтощение и обезводняване.

Според съобщения в медиите лодката е била открита да се носи на около 50 морски мили западно от остров Крит. Останалите 61 души на борда са спасени от преминаващ товарен кораб.

В информациите се посочва, че на борда не е имало храна и че питейната вода е свършила, когато лодката е била намерена.
Оцелелите са разтоварени на брега на остров Крит. Все още няма информация за националността им.

Смята се, че лодката се е опитвала да достигне италианския бряг, след като е тръгнала от Турция или друга държава в Близкия изток.
Мигрантите все по-често поемат по този опасен маршрут с неподходящи плавателни съдове, тъй като гръцките власти предприемат строги мерки за защита на морската си граница с Турция.

Трафикантите на хора вече избягват много по-краткия маршрут до гръцките острови в източната част на Егейско море, близо до турския бряг.
Не е известно колко души са загинали при честите корабокрушения и инциденти по този по-дълъг маршрут.
БТА