Гръцкият заместник-министър за защита на гражданите Никос Хардалиас съобщи, че за последното денонощие в Гъция са избухнали 41 нови пожара, изгорели са десетки домове и автомобили, пострадали са стотици хектари горски и селскостопански площи, предаде ТАСС, като се позовава на гърцкия телевизионен канал ЕРТ-1.

БТА

От вчера вечерта в Гърция са избухнали 41 нови пожара. Ситуацията на мястото на големия пожар във Варибоби значително се подобри, но пожарникарите продължават работата по локализация на пожара. Там остават отделни огнища на огъня, но вече без сериозни проблеми, каза Хардалиас.

Няма пострадали българи при пожарите в Гърция

По предварителни оценки във Варибоби от пламъците са унищожени 1 250 хектара /горски и селскостопански площи/, 76 жилищни сгради са сериозно пострадали, 18 жилищни сгради - частично, на 27 предприятия са нанесени сериозни щети, посочи още гръцкият заместник-министър.

БТА

Напълно са изгорели 82 автомобила, на 64 са причинени различни повреди, уточни Хардалиас. Той каза, че през нощта са проведени 71 операции за спасяване и евакуация на хора от опасната зона, като е била оказана помощ на общо 182 души - възрастни хора или хора с проблеми с придвижването. Хардалиас посочи, че 538 души от зоната на бедствието са решили да използват предоставената им възможност да се настанят в хотели безплатно за сметка на държавата. Наш абсолютен приоритет е човешкият живот, човешкият живот е над всичко останало, подчерта той.

Хардалиас каза, че на остров Евбея, където отново се е разгорял силен горски пожар, са изпратени подсилени подразделения от пожарникари и допълнителни противопожарни самолети.

Жеги до 44 градуса ще продължат да „изгарят" Гърция

По-рано кметът на град Мантуди на остров Евбея Йоргос Цапурниотис съобщи пред телевизия Скай, че на острова бушува огромен пожарен фронт на протежение до 12-13 километра. По думите му огънят вече е засегнал няколко населени места, пострадали са над 2000 хектара гори и земеделски площи, десетки домове и автомобили и са евакуирани 12 селища.

През последната седмица Гърция е обхваната от изключителни горещини. Температурите в много райони достигат 44-47 градуса по Целзий на сянка и този преиод, според метеоролозите, ще продължи необичайно дълго - около 12 дни.
БТА