/ iStock/Getty Images
По информация на посолството ни в гръцката столица към момента пожарната обстановка в страната остава силно усложнена
Към момента няма постъпили сигнали за бедстващи или пострадали български граждани при разразилия се голям пожар край столицата Атина, както и при останалите пожари в Гърция.

По информация на посолството ни в гръцката столица към момента пожарната обстановка в страната остава силно усложнена.

В северното предградие Варибоби в Атина вчера е избухнал голям пожар, който се е разпространил към съседното селище Адамес. Пожарът е засегнал високоволтовия електропровод Ахарнес – Агиос Стефанос, което е предизвикало прекъсвания на електричеството в област Атика и Атина.

Огънят е обхванал 80 къщи и десетки автомобили, което е наложило жителите да бъдат евакуирани в други райони на столицата. Преустановено е било движението на влакове по линията Атина-Солун, а магистралната отсечка Атина-Ламия е била затворена.

Към 12:00 ч. днес един от общо четирите активни фронта от пожара продължава да бъде активен. Жителите на засегнатите от пожарите квартали на Атина, които не могат да се върнат по домовете си, могат да се свържат на телефонен номер 1135 с Националната организация по здравеопазване, откъдето ще ги насочат към хотели, които ще им осигурят подслон за сметка на държавата, докато не бъде гарантиран безопасен достъп до домовете им.

Междувременно пожарът, който бушува до град Лимни Евиас, е изгорил над 150 къщи. В ранните часове на деня е била издадена заповед за евакуация на селищата Куркули и Скепасти, като жителите са били извозени към Кехриес.

Продължават опитите за потушаване на разразилите се огнища и на островите Родос и Кос, както и на територията на полуостров Пелопонес.

Съветваме българските граждани, които пребивават в Гърция, да следят актуалната обстановка и да спазват стриктно указанията на местните власти.

При необходимост от съдействие сънародниците ни могат да се свържат с посолството в Атина на дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107 или дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107, както и с генералното консулство в Солун на телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.