4 френски младежи са загинали вероятно от руския наркотик крокодил
4 френски младежи са загинали вероятно от руския наркотик крокодил / снимка: Reuters, архив

Властите в Северна Франция разследват смъртта на четирима млади французи, причинена вероятно от употреба на наркотик. Полицията и медицинските служби предполагат, че може би става дума за наркотик от Русия, известен там под името "крокодил", съобщи на сайта си Би Би Си.

"Крокодилът", наричан също "дезоморфин", се появи в Русия преди няколко години и е най-смъртоносният синтетичен наркотик. Както разказа пред РИА Новости Евгений Ройзман, президент на фондацията "Град без наркотици", "крокодилът" е евтин за производство, прави се от препарати, купувани в аптеките без рецепта - обикновени обезболяващи като аналгина.

Дрогата е наречена така, защото от нея човешката кожа започва да се лющи и позеленява като кожа на крокодил. Наркоманите сякаш изгниват още приживе, по тялото им се появяват незарастващи рани. Зарибени веднъж, те живеят най-много година и половина.

По данни на руското здравно министерство в Русия са регистрирани пет хиляди наркозависими, които използват кодеин за направа на дезоморфин. Нерегистрираните достигат може би десетки хиляди, предава БТА. От юни 2012 г. в Русия ще влезе в сила забрана върху продажбата на без рецепта на лекарства, съдържащи кодеин.

Според френския печат четиримата починали вероятно от свръхдоза "крокодил" са младежи на възраст от 17 до 25 години, жители на градовете Лил и Дуе в Северна Франция. Френският институт за санитарно-хигиеничен надзор и полицията продължават анализа на веществото и клиничните данни на пострадалите, съобщил представител на института, цитиран от местния в. "Метро".

Съобщения за употреба на "крокодил" се появиха през лятото и в германския печат. Френският "Фигаро" цитира германски сайтове, според които в Бохум (Северен Рейн - Вестфалия) са били открити четирима клошари със симптоми, характерни за този наркотик. Те се паникьосали, едва след като забелязали рани по кожата си, посочва вестникът, цитиран от Би Би Си.