Украйна отбелязва 35 години от най-тежката катастрофа в историята на ядрената енергетика.

iStock/Getty Images

По-късно през деня украинският президент Володимир Зеленски ще посети забранената за достъп зона, която е обособена в радиус от 30 километра около бившата АЕЦ Чернобил, съобщи Франс прес. 

Тайните на ужаса в призрачния град Припят (СНИМКИ) 

Gulliver/Getty Images

На 26 април преди 35 години в 01,23 ч. реактор номер 4 на централата, намираща се на около 100 километра от Киев, се взривява по време на тестване на самозахранваща система за сигурност. Изразено в цифри измерението на тази катастрофа е следното:

10 - толкова дни продължи да гори ядреното гориво след взрива, при което в атмосферата бяха изхвърлени радиоактивни елементи. Според някои оценки те са замърсили до три четвърти от Европа, но най-вече пострадаха Украйна, Беларус и Русия.

14 - на тази дата през месец май 1986 г. съветският лидер Михаил Горбачов за първи път публично говори за случилото се, след като съветските власти се опитват да укрият какво е станало в централата.

116 000 - това е броят на евакуираните през 1986 г. от зоната около централата.

Gulliver/Getty Images

230 000 - още толкова души са евакуирани в идните години. 

Там, където още живее ужасът „Чернобил“ (СНИМКИ)

600 000 - броят на ликвидаторите на последиците от катастрофата, които са изпратени на място със слаба или почти никаква защита.

100 000 - според Грийнпийс толкова са смъртните случаи, предизвикани от катастрофата към 2006 г. Научният комитет на ООН обаче признава официално само тридесетина починали сред работниците и пожарникарите в резултат на високата радиация веднага след експлозията.

Gulliver/Getty Images

2000 - до декември на тази година АЕЦ Чернобил продължава да произвежда електричество. Тогава последният действащ реактор е спрян под натиска на Запада.

2,1 - толкова милиарда евро, финансирани от международната общност, са вложени в изграждането на гигантски стоманен саркофаг. Той беше поставен в края на 2016 г. над Четвърти реактор на централата и въведен в експлоатация през 2019 г., за да не изтича радиация оттам.

Gulliver/Getty Images

24 000 - след толкова години властите смятат, че хората ще могат да живеят в пълна безопасност в зоната на Чернобил. Но въпреки това мястото привлича все повече туристи, а Киев иска да го впише в световното културно наследство на ЮНЕСКО. Поради почти пълната липса на човешка дейност в района там изобилстват флората и фауната.  

Ужасът „Чернобил“ - смразяващи кадри и тежки спомени (СНИМКИ)