33 жени протестират в Чили на 900 метра под земята
33 жени протестират в Чили на 900 метра под земята / снимка: Reuters, архив

Трийсет и три жени слязоха вчера на 900 метра под земята в каменовъглена мина в южната част на Чили, за да протестират срещу приключването на социална програма, предаде ДПА.

Жените, които заплашиха да започнат гладна стачка, искат да възпроизведат историята с 33-ата чилийски миньори, затрупани дълбоко под земята, чието спасяване развълнува целия свят. Жените искат да привлекат вниманието на правителството към факта, че изтича социална програма, осигуряваща работа на 9500 души в района на южното чилийско градче Лота. Тези места бяха опустошени от силното земетресение през февруари, взело много жертви.

През последните седмици в тази много бедна част на Чили свърши още една социална програма, осигуряваща работа на около 8000 души, припомня БТА.

Жените се надяват правителството да им помогне, както помогна на миньорите, и разчитат на посредничеството на Католическата църква. Стотина души се събраха пред мината "Дяволското дефиле", в която се затвориха жените, за да подкрепят каузата им. Мината, в която през последните десетилетия са станали много злополуки, в момента не работи.