155 загинали и над 300 ранени в Мумбай
155 загинали и над 300 ранени в Мумбай / снимка: БГНЕС

155 са загинали и 327 – ранените при терористичните нападения в Мумбай. Това са последните данни, обявени от световните агенции. Броят на убитите чуждестранни граждани достигна 8. При нападенията са загинали 15 представители на индийските сили за сигурност. Убити са и девет от терористите.

Командоси се опитват все още да заловят терорист, укриващ се в хотел "Тадж Махал". Предполага се, че той държи за заложници мъж и жена. Представители на полицията, съобщиха, че при претърсване от командоси на хотел "Тадж Махал" са открити експлозиви, които биха могли са предизвикат големи взривове и да нанесат сериозни материални щети.

Индийски командоси са открили седем трупа в еврейския културен център в Мумбай, атакуван от терористи при нападенията от сряда вечерта, предадоха Франс прес и Ройтерс. Пет от телата са на заложниците, държани в плен две денонощия от нападателите, съобщи израелският дипломат в Индия Ели Белоцерковски, цитиран от Франс прес. Два трупа са на двама от терористите, съобщиха източници от индийските сили за сигурност.

В продължение на близо 48 часа нападателите държаха в плен равин, който беше директор на центъра, съпругата му, както и трима души от персонала.

Индийският външен министър Пранаб Мукерджи обвини Пакистан за координираните нападения, извършени на общо десет обекта в Мумбай, посещавани главно от туристи Според него "елементи от Пакистан" са отговорни за нападенията на ислямистите във финансовата столица на Индия.

По молба на индийския премиер Манмохан Сингх представители на пакистанското разузнаване ще посетят Индия, за да помогнат в разследването на нападенията в Мумбай.

Нападенията започнаха на 26 ноември около 21.30 часа местно време /18.00 часа българско време/. Отговорност за терористичния акт пое неизвестна досега ислямистка групировка, наречена Муджахидини от Декан, посочва Франс прес. Говорител на групировката заявил в интервю за индийски частен телевизионен канал, че Муджахидини от Декан настоява индийските власти да спрат преследването на индийски мюсюлмани и да бъдат освободени от затворите всички ислямисти, арестувани заради подривна дейност.