147 деца бяха заразени със СПИН в Узбекистан
147 деца бяха заразени със СПИН в Узбекистан / www.sxc.hu

Заради лекарска небрежност през 2007-2008 г. 147 деца са били заразени с вируса на СПИН в болници в Узбекистан. Най-малко 14 от тях са починали, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на информационната агенция Фергана.ру (Ferghana.ru), разследвала скандала.

Разпространението на вируса на СПИН в здравните заведения на Узбекистан станало тема на документален филм, направен още в началото на тази година от държавната телевизия и по поръчка на прокуратурата, но така и не излъчен, защото властите се уплашили и решили да го спрат.

Агенция Фергана разпространи филма, в който се казва, че 12 лекари и медицински сестри в източния град Наманган били признати за виновни, че при лечението на децата са използвали нестерилизирани медицински инструменти като спринцовки и катетри.

Засега узбекистанските власти не са коментирали случая, отбелязва БТА.

През 2008 г. в съседен Киргизстан трима лекари бяха осъдени на до три години затвор за небрежност, довела до заразяване със СПИН на 24 деца, припомня Ройтерс.

Пет български медицински сестри и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха осъдени в Либия на доживотен затвор заради обвинение в умишлено заразяване на над 400 либийски деца с вируса на СПИН. Смъртната присъда беше заменена с доживотен затвор, след като семействата на заразените деца получиха гаранции, че ще получат по 1 млн. долара обезщетение. Отмяната на смъртната присъда даде възможност да се приложи двустранната спогодба за правно сътрудничество между България и Либия, според която затворници могат да излежават своите присъди на територията на собствената си родина. С указ на президента Георги Първанов медиците бяха помилвани.