/ БТА
При боеве между милиции, които избухнаха снощи в в либийската столица Триполи, бяха убити най-малко 12 души и ранени още 87, което поражда страхове от нова война в Либия на фона на хаоса в страната с две съперничещи правителства, предаде Франс прес.

Сблъсъци между съперничещи си милиции с леки и тежки оръжия избухнаха в няколко квартала на Триполи, където цяла нощ отекваха изстрели и експлозии. Те продължиха и тази вечер, достигайки до нови квартали, видя журналист от АФП.

Тези сблъсъци са с безпрецедентни мащаби, откакто през юни 2020 г. се провали опитът на маршал Халифа Хафтар, силния човек от Изтока, да завладее столицата по военен път, в разгара на гражданската война, последвала падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г.

Шест болници бяха засегнати от удари, а линейки не успяха да стигнат до зоните на бойните действия, съобщи министърът на здравеопазването.

Базираното в Триполи правителство на премиера Абдел Хамид Дбейба обвини за сблъсъците съперничещия лагер на правителството на Фахти Башага, базирано в Сирт и подкрепяно от Хафтар.
БТА