Eдинайсет станаха жертвите на наводненията в Северна Турция, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк, позовавайки се на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации /АФАД/. Десет от жертви са от окръг Кастамону, а един човек е загинал при наводненията в окръг Синоп.

В Бартън, друг черноморски окръг на Турция, продължава издирването на изчезнала 80-годишна жена.

Турската държавна телевизия ТРТ предаде, че един човек е починал от инфаркт по време на наводненията в Бартън.

Успоредно с опустошителните пожари: Тежки наводнения в част от Турция (ВИДЕО)

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че на места в наводнените райони водата достига дълбочина 4 метра. Поройните валежи в Черноморска Турция причиниха наводнения и свлачища в окръзите Бартън, Синоп и Кастамону. Телевизиите излъчиха кадри от наводненията по улиците, където десетки автомобили и отломки са носени от водите.

Стотици бедстващи хора са били евакуирани от наводнени райони. По данни от заместник вътрешния министър Мухтерем Индже 318 души са евакуирани в Бартън, 210 в Кастамону и 106 в Синоп, включително с хеликоптери. Падналото количество дъжд в най-засегнатите райони на окръг Бартън е от 400 л/кв.м за денонощие, в Синоп - 240,5 л/кв.м, а в Кастамону - 198,9 л/кв.м.

Само за един ден е паднал дъжд, равняващ се на една трета от средното годишно количество. Метеоролозите очакват пороите в района да намалеят от петък.
БТА