/ iStock/Getty Images
Турските власти евакуираха болница и издирват 13-годишно дете и жена, обявени за изчезнали, след като проливни дъждове предизвикаха огромни наводнения и свлачища в Северна Турция, съобщава АФП.

Това природно бедствие засегна няколко района по черноморското крайбрежие на страната в момент, когато страната едва се съвзема от големите пожари, отнели живота на осем души в южната част на страната.

Паралелно с пожарите мощна пясъчна буря връхлетя част от Турция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Четиридесет и пет пациенти от болница в окръг Синоп трябваше да бъдат евакуирани към друго лечебно заведение заради повишаването на нивото на водата, обясни здравният министър Фахреттин Коджа.

Спасителните екипи транспортираха болни с гумени лодки по наводнена улица, според кадри, публикувани от местните власти в Twitter.

Спасители издирват 13-годишно момиче, отнесено от поройните води в окръг Кастамону, съобщи турската телевизия НТВ.

В окръг Бартън спасителите издирват възрастна жена, отнесена от придошлите води, заяви валията. Освен това в окръга един човек е починал от инфаркт в бедствената обстановка.
Проливните дъждове са предизвикали също свлачища на няколко места, като едно от тях е причинило частично рухване на мост, съобщи министърът на здравеопазването.
Осем души са били приети в болница след инцидента.
 


В окръг Кастамону цели улици са били заляти изцяло от мътни поройни води, които са влачили коли и пътни знаци, според видео, публикувано от турската агенция ДХА.
"Водата достигна на места три или четири метра височина и граждани бяха намерили убежище на покириви на сгради", заяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Той каза, че в засегнатите от бедствието зони са изпратени хеликоптери от съседни окръзи.
 


Наводненията са предизвикани от проливни дъждове, започнали във вторник вечерта и продължили през цялата нощ.
БТА