/ Istock
Единадесет души се водят за изчезнали след бурите, които връхлетяха южната част на Китай, съобщиха държавните медии, а десетки хиляди бяха евакуирани далеч от проливните дъждове.

През последните дни в обширната южна провинция Гуангдонг се изсипаха проливни дъждове, които повишиха нивото на реките и породиха опасения от тежки наводнения, които според държавните медии могат да бъдат от вида, "който се наблюдава веднъж на столетие".

"Общо 11 души са в неизвестност след продължителните проливни дъждове, които удариха много части на (Гуандонг) през последните дни", съобщи държавната информационна агенция Синхуа, като се позова на местния отдел за управление на извънредни ситуации.

Повече от 53 000 души са преместени в цялата провинция, допълва агенцията.

От тях повече от 45 000 души са евакуирани от северния град Цинюан в провинция Гуангдонг, който е разположен на брега на река Бей, приток в делтата на Перлената река, съобщават държавните медии.

Очаква се проливните дъждове да продължат и днес, като метеорологичните власти прогнозират "гръмотевични бури и силни ветрове в крайбрежните води на Гуандонг" - морски участък, граничещ с големите градове, включително Хонконг и Шънджън.

Съседните провинции, включително части от Дзянси и Фуджиан, също ще бъдат засегнати от "краткотрайни силни валежи", съобщи националният китайски метеорологичен център.

Снимки, публикувани от държавната телевизия CCTV, показват крайбрежни къщи, разрушени от стена от кафява кал, и хора, приютени в наводнена обществена спортна зала.

Екстремните метеорологични условия не са непознати за Китай, но през последните години страната беше засегната от тежки наводнения, жестоки суши и рекордни горещини.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС