100 хиляди души изпратиха великия Павароти
100 хиляди души изпратиха великия Павароти / снимки: BGNES

Около 100 000 души се събраха в италианския град Модена за траурната церемония по погребението на великия италиански тенор Лучано Павароти.

71-годишният Павароти почина в четвъртък в дома си след дълга борба с рак на панкреаса. Ave Maria в изпълнение на българското сопрано Райна Кабаиванска беше едно от изпълненията, с които великият певец беше изпратен в катедралата в родния му град.

За последен път преди около месец Райна Кабаиванска е пяла с Павароти в дома му, когато великият тенор – вече тежко болен, е бил прикован на инвалидната количка. Затова и Ave Maria от „Отело” на Джузепе Верди беше част от сбогуването на света с певеца.

Българската оперна прима беше видимо развълнувана и присъстващите в катедралата я аплодираха бурно.

На големия площад пред катедралния храм хиляди почитатели изразиха почитта си към великия тенор с буря от аплодисменти, докато изнасяха ковчега с тленните му останки, изработен от бял клен и покрит с любимите му цветя – слънчогледите.

Ковчегът с тленните останки на тенора беше изнесен от катедралата, а през това време над централния площад преминаха два пъти 10 самолета от италианския национален въздушен патрул. Те оставиха в небето над Модена червени, бели и зелени следи, изобразявайки италианското знаме. Подобно нещо се прави само на държавни погребения в Италия.

После архиепископът на Модена Бенито Коки прочете послание от папа Бенедикт XVI по повод кончината на Павароти. В него главата на Римокатолическата църква нарича Павароти "велик творец, който чрез изключителния си талант възвелича божия дар, музиката".

В заупокойната молитва архиепископът на Модена си спомни за малкото момче Лучано, дарено от природата с невероятен глас. Коки отдаде почит на големия творец, който никога не се затваряше в себе си, и припомни многобройните дарения и благотворителни изяви на световноизвестния тенор.

След това Андреа Бочели изпя в памет на Павароти Ave Verum Corpus на Моцарт. Бочели пя и на втората сватба на Павароти със секретарката му Николета Мантовани преди четири години, припомня АФП. В края на церемонията в катедралата прозвуча запис на Panis Angelicus, който Лучано Павароти изпълни с баща си Фернандо в Модена през 1978 година.

В самата катедрала бяха допуснати само 800 души, от които 300 роднини и близки приятели, 60 акредитирани журналисти, а само 150 места бяха отпуснати за обикновени жители на Модена. На входа на катедралата всеки дошъл да отдаде почит на Павароти, получаваше за спомен негови малки снимки.

На траурната церемония присъстваха видни италиански и световни политици, както и звезди на оперното и поп изкуството. Италианският премиер Романо Проди отмени визитата си в Словения. В Модена той е придружаван от министъра на културните блага Франческо Рутели и министъра на отбраната Артуро Паризи. Не присъства италианският президент Джорджо Наполитано, който се поклони пред тленните останки на Павароти в петък следобед.

В катедралата бяха и бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, американският посланик в Италия Роналд Споли и генералният директор на Организацията на ООН за прехрана и земеделие Жан Диуф. Присъстваха също вокалистът на U2 Боно, италианските поп звезди Дзукеро и Лаура Паузини, както и филмовият и оперен режисьор Франко Дзефирели.

На първия ред в храма бяха втората съпруга на Павароти Николета Мантовани и трите му дъщери от първия му брак.