/ IStock
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреди за редки странични ефекти от прилагането на ваксината на Moderna. Тези симптоми обаче не са непременно сериозни, но са неприятни.

Основните странични ефекти, генерирани от ваксината Moderna, са умора, главоболие или мускулни болки. Тези симптоми практически са често срещани след инжектирането на всяка ваксина. Въпреки това, ваксината на Moderna е причинила гадене или повръщане и подуване на лицето според изследванията при тестовете.

FDA е отчела 7 случая на сериозни злополуки по време на изпитанията на ваксината, въпреки че нито един от тях не е предизвикал смърт. Самите експерти и американската компания посочиха четири от тях.

Трима доброволци са страдали от подути бузи или устни, страничен ефект, който все още не е бил отчитан при използването на нито една от ваксините срещу коронавируса. Има и случаи на ревматоиден артрит, тоест износване на хрущяла, който покрива ставите. Парализата на Бел, която се състои от временното блокиране на част от лицето, е друг от симптомите, появили се при четирима от 30 000 доброволци.

Въпреки откритите от тях странични ефекти, независима комисия от експерти от FDA препоръча вчера одобрение за спешната употреба на ваксината на Moderna в САЩ. Окончателното решение бе прието с 20 гласа „за“ и един въздържал се.

Комитетът заседава от почти осем часа, в който анализира данните, предоставени от компанията, и процедурите за разпространение на ваксината в цялата страна. И накрая, с оглед на факта, че „профилът на безопасност е благоприятен“ и че откритите нежелани реакции „не представляват специфичен проблем за безопасността, който да предотврати спешното й използване“, имунолози, епидемиолози и експерти по инфекциозни заболявания препоръчват употребата на ваксината.

Средната ефективност на ваксината на Moderna срещу заразяването с коронавирус е 94,5%. Но нейната 100% ефективност при хора над 65 години е особено забележителна. От 3527 доброволци, принадлежащи към тази възрастова група, нито един не е заразен след приложението на лекарството; докато само 5 от 10 407 доброволци на възраст между 18 и 65 години са се заразили.

Главният изпълнителен директор на „Модерна“ Рей Джордан изтъкна в интервю, че ваксината на неговата компания се съхранява много по-лесно. „Имаме способността да я поддържаме при минус 20 градуса, което е обичайна температура за фризер вкъщи или за медицински фризер, за срок до 6 месеца, от които може до 30 дни да се съхранява при обикновена температура за хладилник“.

Препоръката за спешна употреба на ваксината на Moderna идва в деня, в който Съединените щати са надхвърлили 17 милиона инфекции, а жертвите надхвърлят прага от 3000 дневно.

Превод и редакция: DarikNews