Първата Олимпиада в Южна Америка вече е в историята. В продължение на половин месец хората от 206 страни по света стискаха палци за своите спортисти и изживяваха с тях успехите и провалите им.

Повече от 10 500 спортисти водиха битки за разпределянето на 306 комплекта медали в 28 различни спорта. Родните олимпийци донесоха радост за страната ни в заключителните дни от надпреварата. Малко преди Рио 2016 допинг скандал извади от Игрите руските атлети. Руската федерация остана четвърто място по медали, а призовата тройка се оглавява от Съединените щати, следвани от Китай и Великобритания.

България завърши участието си в Игрите с общо три спечелени медала - едно сребърно и две бронзови отличия, като две от тях бяха завоювани в последните часове на Олимпидата. Това отреди на страната ни 65-то място в класирането по медали. България подобри представянето си от Лондон 2012, когато имахме в актива си сребро в борбата на Станка Златева и бронз на Тервел Пулев в бокса.

Българските медалистки

Първото отличие за България на Рио 2016 бе спечелено от младата ни надежда в борбата Елица Янкова, която показа страхотен характер и дух и се поздрави с бронза при жените в категория до 48 килограма.

Елица Янкова донесе първи медал за България от Олимпиадата в Рио

21-годишната Янкова вече си постави и нова цел - покоряването на олимпийския връх след четири години в Токио.

Мирела Демирева спечели сребърен медал на Олимпиадата в Рио

Безспорно най-големият ни успех бе свързван със сребърния медал на Мирела Демирева в скока на височина. В убийствена конкуренция в предпоследния ден от Олимпиадата софиянката добави към среброто от Европейското първенство в Амстердам и сребърното отличие в Рио. Тя записа резултат от 197 сантиметра, колкото бе и постижението на шампионката от Испания Рут Бейтия.

Бронзов медал за ансамбъла ни по художествена гимнастика в Рио

Часове след медала на Демирева дойде нова радост - бронзовото отличие на ансамбъла по художествена гимнастика. Златните ни момичета в състав Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова постигнаха голямата си цел, спечелвайки така желания медал от Игрите. В убийствената конкуренция на рускини, испанки, италианки българките показаха шампионски характер и напълно заслужиха мястото си на почетната стълбичка.

Нешка Робева за медала на грациите ни: Този бронз е с цвят на злато!

Въпреки всички трудности, през които трябваше да преминат непосредствено преди най-важното състезание в тяхната кариера, възпитаничките на Ина Ананиева успяха да устоят и в крайна сметка за пореден път да зарадват цяла България, печелейки бронзовите медали.

Невероятната Ивет Лалова остана осма на последната си Олимпиада

Освен Демирева поводи за радост донесе и голямата ни звезда в бързите бягания Ивет Лалова. Спринтьорка стигна до трети олимпийски финал, 12 години след Атина и намери място сред най-добрите осем в света на 200 метра. Горд от своето представяне в Рио без съмнение може да бъде и Тихомир Иванов, който влезе във финала на високия скок.

10-то място за Тихомир Иванов на Игрите в Рио, влезе в историята

Неприятните емоции за България в леката атлетика бяха свързани със случая със Силвия Дънекова, която бе изгонена от Олимпийското село, след като даде положителна допинг проба. Дънекова бе уличена в употреба на еритропоетин, макар че отрече да е взимала веществото пред българските медии.

Големите звезди: Фелпс и Болт

Една от най-големите звезди на Олимпиадата бе легендарният Майкъл Фелпс. Феноменът в плуването участва на своите пети Олимпийски игри и увеличи сериозно и без това впечатляващата си колекция.

Фелпс се сбогува с плуването със злато №23 от Олимпийски игри

Куршумът от Балтимор се състезава в 6 дисциплини в Рио и бе почти перфектен, печелейки 5 златни и 1 сребърен медал. По този начин Фелпс може вече да се похвали с феноменалните 23 златни олимпийски медала и 28 общо.

Юсейн Болт - най-великият на пистата и не го крие

В леката атлетика Юсейн Болт доказа отново, че е възможно Светкавицата да удари три пъти. Ямаецът завърши феноменалния си „хеттрик от хеттрици", като спечели златен медал на 100 и 200 метра, както и в щафетата на 4х100, точно както стори и на Олимпийските игри в Пекин и Лондон.

Олимпийският дух

Пример и вдъхновение са не само спортните рекорди от Олимпиадата, но и всички прояви на човечност и воля. Майка участва в 7 олимпиади в борба за живота на детето си.

Историята на 41-годишна олимпийка от Рио трогна света (ВИДЕО)

Състезателка в сериите на 5000 метра пък спря и помогна на конкурентката си да се изправи, след като двете се сблъскват и падат при бягането в сериите на 5000 метра.

Духът на Олимпиадата: Състезателка помогна на съперничка (ВИДЕО)

Източник: БГНЕС, Nova.bg