Три десетилетия в спортната гимнастика и участие на седем олимпиади - постижението е на 41-годишната узбекистанска състезателка Оксана Чусовитина, която е най-възрастната гимнастичка в олимпийската история. Зад успеха й обаче се крие огромно изпитание, съобщава NOVA.

Когато тя вече печели олимпийско злато, съперничките й днес още не са били родени.

„Сама не зная как е възможно. Просто обичам това, което правя. Да, наричат ме „баба", но на квалификациите всички сме равни - без значение дали си на 17 или на 40 години", споделя Оксана.

Спортни истории от Рио, които разтърсват

15 август 2016 г. Рио де Жанейро. Финалът. Оксана ще опита невъзможното. Този скок може да й донесе победа. Или гибел. Едва седем жени в света са се осмелили да го пробват. Наричат го „скок на смъртта".

Това обаче не плаши Оксана - тя вече я е срещала отблизо. В очите на собствения си син. Когато е едва 3-годишен, му поставят страшната диагноза левкемия.

„За мен това беше огромен шок. Почувствах огромна празнота. Бях потресена, не исках да повярвам на това, което ми казват", споделя Оксана.

Лечението е непосилно скъпо. И за родителите на малкия Алишер спортът се превръща в битка на живот и смърт. Майката трябва да побеждава, за да лекува детето си.

„Като майка през цялото време мислех за своя син. Но гимнастиката е такъв вид спорт, че когато се изправиш пред уреда, не трябва да мислиш за нищо друго. Минута невнимание може да ти донесе много тежка контузия. А аз непрекъснато мислех за това - ако се контузя, синът ми няма да получи лечение", разказва гимнастичката.

Най-емоционалният съпруг в Рио разтопи милиони сърца (ВИДЕО/СНИМКИ)

Надеждата идва от Кьолн. Нейни приятели правят кампания в помощ на детето й, а германските спортни власти поемат част от сумата. И така спортът спасява живота на Алишер.

„Винаги ще бъда благодарна на Германия и на целия свят, на всички, които ни помогнаха! Синът ми е жив и здрав. И това е най-голямото щастие в живота ми", категорична е Оксана.

А своята благодарност към Германия Оксана изразява, както само тя може. 16 години след златото в Барселона, печели сребърен медал. Той е за Германия. За Алишер. И за всички, които са му помогнали да живее.

„Осъзнах, че няма олимпийски медал, който да се сравни с това. Когато човек много силно иска нещо, всичко е възможно", казва спортистката.

Затова тя идва и в Рио. 15 август 2016 г. Финалът. Скокът на смъртта. Чусовитина не успява. Завършва седма. Но това далеч не е толкова важно. В битката със смъртта тя вече има златния медал. Защото от другата страна на медала за истинските победители стои обичта.

Източник: Nova.bg