Лой, Клей и Динамо вече на финал
Лой, Клей и Динамо вече на финал / netinfo
Динамо Транс Казан е първият финалист в Шампионската лига по волейбол. Руският гранд се наложи над домакина на финалната четворка СКРА Белхатов с 3:2 гейма (25:21, 25:16, 18:25, 20:25, 15:12) в първата полуфинална среща в полския град Лодз.

Двамата американци в състава на Динамо се представиха на ниво. Разпределителят Лой Бол и Клейтън Стенли са отлично сработени с руските си колеги, водени от Виктор Сиделников и намериха място в мача за европейската клубна титла.

Първенецът и носител на Купата на Русия, който е основан на 13 май 2000 година, поведе с 2:0 гейма на „осите” от Полша, в чийто редици е френският национал Стефан Антига.

СКРА с наставник Даниел Кастелани успя да обърне развоя на мача, като спечели третия и четвърти гейм. В тайбрека блокадата на Динамо Транс Казан бе перфектна и помогна на руснаците да поведат с 8:4 и 10:5, като за целия мач СКРА са със 7 блокади срещу 13 за казанци. Гостите получиха първия си мачбол при 14:8, но домакините на финалите реализира четири поредни точки. Краят на мача дойде при 15:12 за Динамо.

Така за 118 минути пред 8000 зрители в зала Мозир Лой Бол, Крейтън Стенли, Сергей Тетюхин, Андрей Косарев, Александър Богомолов, Андрей Егорчев и либерото Владислав Бабичев спряха амбициите за нещо голямо на бившите съотборници на Евгени Иванов от СКРА Белхатов. Въпреки слуховете, че е контузен Мариуш Влазли бе титуляр за поляците.

Най-резултатни в полуфинала за Динамо бе Сергей Тетюхин със 17, Клейтън Стенли със 16 и Александър Богомолов с 11 точки. За СКРА Мариуш Влазли завърши с 24 точки, 16 добави Стефан Антига и 11 – Ян Хейкинен.

Финалът на Шампионската лига е утре, като съперник на Динамо Транс Казан ще бъде победителят от италианската полуфинална двойка Копра Пиаченца с Венци Симеонов и Христо Златанов срещу експървенеца в лигата Сислей Тревизо.

Градът домакин на финалите – Лодз е претендент за званието културна столица на Европа през 2016 година.

Националният селекционер на Русия Владимир Алекно, който пътува до Полша с Динамо сподели, че най-тежката задача за част от негови избраници в Сборная е да прескочат с победа полуфинала.