Габриела Петрова: Не съм нарушила правилата
Габриела Петрова: Не съм нарушила правилата / БГНЕС

Спортист номер 1 на България за 2015 година, лекоатлетката Габриела Петрова, заяви, че не е нарушила правилата и състезателните й права не са спрени. Така тя коментира новината, че е дала положителна проба за употреба на мелдоний. Веществото бе забранено от Международната антидопингова агенция (УАДА) от 1 януари 2016 година.

„Не съм дошла да се оправдавам, защото не съм нарушила правилата. Престанах да използвам мелдоний още през септември", заяви на специална пресконференция Петрова.

Спортист №1 на България Габриела Петрова с положителна допинг проба

„През 2015 година съм употребявала медикамент, чиято съставка е мелдоний. В края на септември от УАДА обявиха имената на медикаментите, които ще попаднат в забранения списък от януари 2016. Тъй като аз съм състезател, който подлежи на внезапен контрол, съм длъжна да следя тези списъци за собствената си сигурност. Знаех, че медикаментът или по-точно това вещество, което се съдържа в препарата, ще бъде забранено, затова съм преустановила да го приемам много по-рано още през септември. През 2016 година по никакъв начин не съм се докосвала до този препарат", увери Петрова.

Тя допълни, че единственото нещо, което към момента се изяснява, е дългият срок, за който веществото остава в организма.

Над 140 спортисти, които са уличени в употребата на това вещество, не са наказани, припомни Петрова и допълни, че също не е наказана, а състезателните й права не са спрени.

Габриела Петрова Не съм нарушила правилата
netinfo