Албания изяде 15 милиона лева на БФС
Албания изяде 15 милиона лева на БФС / netinfo
Българският футболен съюз изпусна да спечели 15 милиона лева, след като националният ни отбор пропусна да се класира за Евро 2008, приключвайки квалификациите със само една загуба 0:2 от Холандия в Амстердам, но губейки цели четири точки от двете равенства 1:1 срещу скромния тим на Албания.

Днес стана ясно, че всеки един от участниците на шампионата в Австрия и Швейцария, ще получи от УЕФА премия в размер на 7,5 милиона евро, като тази сума се дава само за добиване правото на участие.

Отделно от тези пари, всяка победа в груповата фаза ще носи по 1 милион евро, а равенството се оценява на 500000 от европейската валута. Всеки от четвъртфиналистите ще получи допълнителни 2 милиона, а полуфиналистите ще бъдат премирани с по още 3 милиона.

Европейският шампион ще получи нов бонус – 7 милиона евро, а неговият подгласник ще вземе 4,5 милиона само за участието си във финалния сблъсък на стадион Ернст Хапел във Виена.

Простата сметка показва, че отборът, който спечелили титлата, ще прибере от УЕФА 23 милиона евро, което е с 5,3 милиона повече от премията на Гърция за триумфа на Евро 2004 в Португалия, която беше в размер на 17,7 милиона.

Прави впечатление и нарастването на общия награден фонд на Евро 2008 на 184 милиона евро срещу 129 милиона на европейския шампионат преди четири години.