/ БГНЕС
Специализираният наказателен съд остави в ареста Николай Банев на късно заседание снощи. Молба за промяна на мярката му беше внесена от адвоката му Христо Ботев, според когото Банев стои в ареста осем месеца без да е внесен обвинителен акт.
 

Апелативният спецсъд отложи мярката на Евгения Банева

„Доказателствата по делото бяха правилно интерпретирани от съдията. Това е единствената адекватна мярка към този момент за извършеното престъпление. Осемте месеца не са изтекли от както е взета мярката му от българския съд“, заяви прокурорът Мария Дойчева.

Продават на търг къщата на Баневи за 5,78 млн. лв. (СНИМКИ)

Оказа се още, че съдът не признава срокът, в който Николай Банев е бил в ареста във Франция и беше категоричен, че това по никакъв начин не е в разрез с правата на обвиняемия, както и че това не противоречи на европейската практика.

Решението на съда може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд. Заседанието е насрочено за 4 юли от 10.00 ч.
 
Евгения Банева в писмо до мъжа си от килията: Meine Liebe, Митака ми носи орехи

Преди произнасянето на спецсъда по мярката му, бизнесменът Николай Банев говори пред журналисти. Той подчерта, че откакто е в ареста, от 6 декември 2018 г. досега, не е бил разпитан нито веднъж.„Как се води дело когато основният обвиняем не е част от процеса на разследване“, попита задържаният бизнесмен и добави, че хората, които са били разпитвани са давали неправдоподобни и неверни обяснения.
 
Той се оплака и от лошите условия в ареста.

БГНЕС

Николай и Евгения Баневи са в ареста с мерки за неотклонение "задържане под стража". Двамата бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември. Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер.
 
Николай Банев смята разследването срещу него за „селска вечеринка“

Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв. Майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби с обвинение. 77-годишната жена, получи обвинение, че е участвала в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари.
БГНЕС