Сменят знаците на рисковото кръстовище край Шипка след редица протести. 

Специалисти от Агенция “Пътна инфраструктура” са извършили обследване на участъка на кръстовището на главния път I-5 на изхода от прохода “Шипка” с път II-56 от град Шипка за село Шейново. На място са присъствали представители на Кметство Шипка и на Община Казанлък.

Целта е подобряване на пътната безопасност, а от Агенцията поеха ангажимент да бъде подновено знаковото стопанство и да бъдат поставени нови пътни знаци на местата, където това е необходимо, коментира Веска Попова, временно изпълняваща длъжността кмет на Шипка. 

Попова посочи, че специалистите са поели ангажимент това да бъде направено в най-кратък срок. Освен подмяна и поставяне на пътни знаци, от АПИ ще почистят канавките и крайпътното пространство от излишната растителност, която пречи на видимостта в участъка. Ще бъде обсъдена и възможността за осветяване на кръстовището, каза още тя.

След тежки пътни инциденти: Обезопасяват кръстовище край Шипка

Според експертите шумяща настилка не може да бъде поставена на това място, тъй като има изискване за определено отстояние от населено място заради шума. 

Сред исканията на Кметство Шипка за обезопасяване на участъка е и изграждане на кръгово кръстовище с цел да се намали скоростта на движение по главния път, за което е необходимо да се направи допълнително обследване, коментира още Веска Попова. 

Днешното обследване се състоя след множество искания на местните власти и във връзка с тежкия пътен инцидент от 25 август, в който загина 20-годишно момиче.

 В средата на септември т.г. допълнително обезпечаване на кръстовището с цел подобряване на пътната обстановка беше тема на работна среща, състояла се в Кметство Шипка по инициатива на директора на ОДМВР старши комисар Лазар Христов. На нея присъстваха областният управител Ива Радева, началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Стара Загора комисар Илиян Илиев, началникът на Районното управление (РУ) в Казанлък гл. инспектор Петко Стойнов, началникът на сектор „Охранителна полиция“ при РУ-Казанлък гл. инспектор Пламена Пунгова и специалисти от Община Казанлък. Областните структури поеха ангажимент за съдействие.
Ралица Стефанова/БТА