Борислав Сарафов ще предложи подмяната на всички заместници на главния прокурор. Това обяви самият той, след като бе избран за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор.

По думите му те са показали своята лична привързаност към Гешев, "включително по отношение на тези практики, които всички вие ясно видяхте, че битуват в прокуратурата. Не считам, че настоящите заместник главни прокурори могат да бъдат отделени от г-н Гешев. Те нямат моралното право да останат заместник главни прокурори“.

ВСС реши: Борислав Сарафов ще изпълнява длъжността главен прокурор

"Дълбоко убеден съм, че прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи. Цялото общество видя, че прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне", каза още Борислав Сарафов.

Прокуратурата трябва да бъде прозрачна, моята амбиция е това да се случи, аз вероятно няма да довърша този процес, но се надявам да го започна, коментира още пред медиите Сарафов. „Прокуратурата не може да бъде такава, каквато беше досега“, подчерта той.

Във връзка с възобновените наскоро дела от прокуратурата, включително разследванията, по които се поискаха депутатски имунитети, Борислав Сарафов коментира, че ще се допита до колегите си от прокуратурата и ако трябва, ще се назначи ревизия, за да се види какво е свършено по тези дела. „Ревизията трябва да обхване работено ли е ритмично по тези дела, събирани ли са доказателства, има ли срочност, качество и ритмичност в разследването“, добави Сарафов. Той заяви, че в обществото, а и у него, е останало впечатление, че по някои от тези дела, и по други, не е работено години.

Правосъдният министър: Изборът на Сарафов беше по-бърз от очакваното

Борислав Сарафов
коментира, че първата среща, която ще поиска, ще бъде с министъра на правосъдието Атанас Славов, като добави, че е съгласен с неговите доводи за необходимост от промяна в прокуратурата. „С него ще обсъдим какви са възможностите да помогнем на прокуратурата да се почисти както отвътре, така и отвън от лоши практики, които бяха ясно показани на обществото последния месец“, каза Борислав Сарафов. Той добави, че иска да обсъди с министъра възможностите за „проветрение на прокуратурата“, както и за законови промени. 

Прокуратурата трябва да се почисти, не само от лоши практики, но и от тези, които ги създават, посочи Борислав Сарафов. Като допълни, че тези, които „подчиниха прокуратурата в личния интерес на бившия главен прокурор, или на своя личен интерес, трябва да намерят своето призвание другаде“.

Сарафов очаква подкрепа и от достойните по думите му прокурори.

Стана ясно още, че Борислав Сарафов ще продължи да бъде директор на Национална следствена служба.