/ iStock/Getty Images
Държавната дума одобри изпращането на резолюция до президента Владимир Путин за признаване на двете самопровъзгласили се сепаратистки републики в Източна Украйна, предаде ТАСС. Става въпрос за така наречените Донецка и Луганска народни републики, които се обявиха за "суверенни държави. "В подкрепа на решението гласуваха 351 депутати при 16 "против" и един "въздържал се".

Кремъл: Безпочвена истерия са твърденията, че ще нахлуем в Украйна

Думата не подкрепи алтернативно предложение за изпращане на текста на резолюцията в руското министерство на външните работи за провеждането на консултации. Резолюцията ще бъде подписана незабавно и изпратена на президента Путин, заяви председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

В същото време латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевич заяви, че ЕС трябва да наложи санкции на Русия, ако тя пристъпи към признаване за отцепническите украински райони. 

Русия изтегля част от военните си от границата с Украйна

"Резолюцията на руската Държавната дума, призоваваща за признаване на републиките за "суверенни държави", е будещ съжаление акт и противоречи на международното право. Ако Русия се придвижи в тази посока, ЕС трябва да действа и да наложи санкции", каза дипломат номер едно на Латвия.
БТА