/ БГНЕС
Киев направи пореден опит да атакува руски обекти с дрон, като летателният апарат беше унищожен от системите за противовъздушна отбрана на Русия над Белгородска област, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Ведомството уточни, че около около 09:00 ч. московско (и българско) време е бил осуетен опит за нападение с безпилотен самолет, който е бил унищожен от дежурните средства за ПВО над територията на Шебекински район в Белгородска област.

"Украинските въоръжени сили подложиха на обстрел със снаряди "Град" село Уразово във Валуйския градски окръг. Касетъчните боеприпаси са поразили частни жилищни сгради и селскостопански магазин. По уточнени данни са ранени шестима души, написа губернаторът на областта Вячеслав Гладков в канала си в "Телеграм". Той уточни, че един от пострадалите е в изключително тежко състояние и има увредени вътрешни органи.

По-рано Русия съобщи и за нова атака с дрон срещу Москва, предаде Ройтерс. 

"Тази вечер силите за противовъздушна отбрана унищожиха дрон над Истринския район", заяви кметът на руската столица Сергей Собянин. Той допълни, че засега няма информация за жертви и щети

Към момента полетите на основните московски летища "Внуково", "Домодедово" и "Шереметиево" са преустановени

Междувременно украинското военно разузнаване каза, че украински дрон е поразил руска военна база, разположена дълбоко в анексирания Кримски полуостров, а местни жители съобщават за взривове и жертви, предаде Ройтерс.

Москва вчера съобщи за едно от най-големите координирани въздушни нападения, извършвани досега от украинската армия срещу контролирани от Русия територии. В съобщението на руското министерство на отбраната се посочва, че са били свалени 42 дрона, атакували Крим, като нито един от тях не е достигнал до целта си. Представители на украинското разузнаване обаче заявиха, че при атаката е била поразена руската 126-а бригада за брегова отбрана, базирана в кримското село Перевалное, което се намира в южната част на полуострова.

"Може да потвърдим, че имаше удар", заяви Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване, цитиран от украинската медия Лига.нет.

"Хората не само в континенталната част на Украйна, но и в Крим трябва да помнят и да вярват, че нашата победа и тяхното освобождение не са далеч", каза началникът на разузнавателната служба Кирило Буданов.

Жители на село Перевалное публикуваха постове в "Телеграм", в които споделят, че са чули взривове в района на военната база и съобщават за жертви. 

"Двама души загинаха… а един бе отведен в болница в тежко състояние", се казва в една от публикациите на местните жители. 

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е могла да потвърди съобщенията чрез независим източник.  
Десислава Иванова, Николай Велев/БТА