/ iStock/Getty Images
Едва ли има спортен фен, който да не изпитва трудности в ситуацията на извънредна обстановка и ограничения. От една страна, практикуването на масови спортове не е позволено, а от друга – всички любими първенства са отменени или отложени.  Заради усложнената обстановка дори бяха отменени Олимпийските игри – решение без аналог в модерната история.

Тези необичайни времена дадоха възможност на преден план да излязат и някои доста необичайни решения. Именно такива са виртуалните спортове, които предлагат известна алтернатива на всички спортни фенове, които са решили да си останат вкъщи, но няма как да прекарат свободното си време с любимата дисциплина. В следващите редове ще ви разкажем малко повече за тези игри, за да прецените сами какво може да очаквате.

Какво представляват виртуалните спортове?

Виртуалните дисциплини са абсолютен аналог на своя първообраз. Те са компютърно генерирани игри с атрактивна анимация, реалистична обстановка и звуци. Правилата са същите като при действителните спортове, но разликата е, че събитията се провеждат за много по-кратко време.

Например, в най-големия български букмейкър Efbet, една виртуална футболна среща е разделена на две полувремена, а спазването на регламента се следи от съдии. За разлика от истинския мач обаче, тя продължава едва 90 секунди. В повечето случаи акцентът във виртуалните срещи се поставя върху най-важните моменти от мача. Може да го сравним с новинарски репортаж от даден футболен двубой, в който зрителите виждат най-горещите моменти от сблъсъка между двата отбора. Хубавото в случая е, че мачовете се провеждат на няколко минути и няма нужда да чакате дълго за старта на следващата среща.

Другата съществена разлика е, че развръзката в тези дисциплини се определя от така наречения Random Number Generator – Генератор на случайни числа. Това значи, че изходът зависи от случайността. По-запалените фенове обаче отделят известно време за проучване и развиват своя собствена статистика за срещите, към която се придържат.

Какви виртуални спортове съществуват?

Виртуалните дисциплини навлязоха на пазара преди няколко години и бяха първоначално въведени от водещите букмейкъри в света. Оттогава интересът към тях расте, вследствие на което се забелязва разработването на все повече спортове. Някои от тях към момента са: футбол, тенис, тенис на маса, конни надбягвания, гонки с хрътки, тротинг, баскетбол, а списъкът постоянно расте.

Отделните компании имат различни предложения, но разнообразието е толкова голямо, че със сигурност всеки ще намери по нещо за себе си. Най-хубавото е, че качеството на предоставената услуга постоянно се подобрява. Ако преди време анимацията и звуците бяха по-скоро на базово ниво, сега говорим за наистина атрактивна визия. Водещ е стремежът да се създадат такива условия, че всеки зрител наистина да почувства атмосферата от играта.

Как мога да играя на виртуални спортове?

Както споменахме, виртуалните спортове са разработка на компаниите за залози. В този смисъл, вие не може да бъдете част от срещата, независимо на кой спорт сте се спрели. За да се включите активно, ще трябва да заложите. Дори да не сте фенове на това занимание обаче, може да дадете шанс на виртуалните спортове. Те са свободно достъпни във всеки сайт, който ги предлага, и ще може спокойно да ги погледате.

Макар и да не са така вълнуващи като истинските спортни срещи, виртуалните дисциплини са една чудесна алтернатива за всички, които скучаят вкъщи. Вероятно по принцип не бихте имали време да ги разгледате, така че сега ви се удава чудесна възможност. Вместо да тъгувате по отмененото Европейско първенство по футбол, може спокойно да разгледате наличните виртуални турнири.

Както знаем, всички важни шампионати са отложени, така че за момента това е една от малкото забавни опции. Експертите прогнозират, че поне началото на лятото ще бъде посветено именно на виртуалните спортове.