/ ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“
Най-модерната въглищна централа в региона е постигнала средногодишна ефективност на сероочистване от над 97% и е осигурила над 8% от електричеството в България
ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” произведе над 3,144 млн. MWh електроенергия през 2019 г. Това е с 5,5% повече спрямо 2018 г., показва анализ на производствените резултати на най-модерната въглищна централа в Югоизточна Европа.

През 2019 г. с работата си ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е осигурила около 8,3% от електроенергията, потребена на българския пазар. Произведеното количество от двата блока на 690-мегаватовата мощност е в пълен синхрон с нуждите на електроенергийната система на България и подадените диспечерски графици. През миналата година най-високотехнологичната въглищна централа в страната е осигурила и пълния спектър от услуги за балансиране и управление в реално време на статичната и динамичната устойчивост на електроенергийната система на България. Благодарение на технологичната си гъвкавост ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” помага на страната ни да покрива изискванията за резерв за първично регулиране на ENTSO-E. Осигурява възможност и за вторично регулиране на системата. Всичко това за пореден път показва ключовото значение, което ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” има за енергийната система на България.

ТЕЦ Гълъбово
ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“

През 2019 г. централата е използвала близо 5,37 млн. тона лигнитни въглища от Маришкия басейн или с 3,3% повече спрямо 2018 г. С използването на въглища от „Мини Марица изток“, които са местен енергиен ресурс, ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ допринася за енергийната независимост на България и гарантира трудова заетост за хиляди миньори в най-големите държавни мини у нас.

ТЕЦ Гълъбово

В резултат на отговорното отношение към околната среда и внедрените модерни технологии, през миналата година най-екологичната въглищна централа в България постигна средногодишна ефективност на сероочистване от над 97%. За същия период ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е използвала над 421 540 тона варовик, необходим за процеса на сероочистване.