Много хора през тази година бяха подложени на емоционален стрес и същевременно обездвижване. Всички знаем, че от нерви се яде много – и все най-неподходящи храни. Вредните навици, които си създадохме през последните месеци, се отразиха на фигурата на повечето от нас. Не стига това, а и точно сега, когато е време да вземем мерки за това, имаме силно ограничени възможности за посещение на фитнес и спортни зали, танци и други начини за изгаряне на мазнините.

Затова нека разучим някои упражнения, които можем да изпълняваме у дома и които могат да ни помогнат да победим килограмите.

упражнения
LuckyFit.bg

Да раздвижим жизнената си енергия с тай чи и ци гун

Китайските бойни изкуства тай чи (тай дзи цюан) и ци гун са перфектен начин да повишим концентрацията си и да раздвижим потока на своята жизнена енергия (наричана “ци” или “чи”) и да загреем за по-сериозните упражнения по-късно. Нещо повече – тези системи от упражнения за отслабване подпомагат да стимулираме и метаболизма.

Кросфит у дома? Мисията е възможна

По принцип за по-тежка тренировка като кросфит имаме нужда от една доста сериозна загрявка, за да сме сигурни, че няма да се травмираме. Започнете с километър – километър и половина бягане крос. Ако живеете в силно урбанизиран район, може би въздухът в непосредствена близост до дома ви няма ви да позволи да загреете по този начин. Като алтернатива можете да скачате на въже около 20 минути, ако има къде, можете да покарате велоаргометър, или да направите няколко серии степъпи.

упражнения
LuckyFit.bg

Веднъж загрели добре, правим една от следните тренировки: 100 коремни преси и 100 лицеви опори или AMRAP (непрекъснати повторения) с продължителност 20 минути от следната последователност: 20 лицеви опори, последвани от 20 клека. Можете да почивате на всеки 10 лицеви опори, като смъквате колене на пода, или заставате за две вдишвания в позиция гледащо надолу куче от йога.

упражнения
LuckyFit.bg

След като сме се изпотили добре с по-силови упражнения, можем да преминем към заключителната част – разтягането.

упражнения
LuckyFit.bg

Упражнения, вдъхновени от йога

След упражненията ние трябва да раздвижим мускулите и да ги освободим нежно от напрежението, насъбрало се в тях. Един от най-добрите начини да постигнем това е с йога. Освен това, упражненията от нея подпомагат забързването на метаболизма и изхвърлянето на натрупани токсини.

Ако вече сте се натоварили с кросфит, използвайте разтягания и усуквания, за да си върнете мускулната мобилност. Обърнати асани като рало, гледащо надолу куче, раменна поза също са полезни.

Завършете, като прегърнете първо едното, после другото, а накрая и двете колена към гърдите. Раздвижете се напред, назад и настрани, за да наместите прешлените на гръбначния стълб.

Отслабване чрез релакс?

Затова не забравяйте да отделите по няколко минути за релакс и медитация всеки ден. Ако не сте готови все още да медитирате, можете да четете книга или да си пуснете тиха, отпускаща музика. Изберете дали да практикувате своя всекидневен релакс върху килима, на постелка върху пода или в удобно кресло. Можете дори и да лежите, но само при условие, че така не се отнасяте в сън – може би е добра идея да легнете на земята, а не в леглото си. Единственото правило е, че през тези 5-10 минути възстановителна практика не бива да си похапвате нищо.

Също много полезни са упражненията за дишане, разработени в Древния Изток. Те не изискват никаква специална екипировка и могат да бъдат супер успешна терапия за отслабване, придружаваща физическата програма.

Постоянството е важно

Най-важното в тази програма е да я спазвате по възможност всеки ден, а не да се претоварвате с огромно количество упражнения
веднъж седмично. Така ще забележите резултатите само в рамките на 2-3 седмици. Комбинирайте с полезна храна и детоксикиращи масажи.

На LuckyFit.bg можете да намерите различни програми за пречистване и отслабване, антистрес ритрийти, както и масажи и процедури, вдъхновени от Изтока.