Видовден събра 11 000 подписа срещу изборния закон
Видовден събра 11 000 подписа срещу изборния закон / DarikNews

Близо 11 000 подписа са събрали от гражданското сдружение „Видовден” в подкрепа на искането на опозицията и НДСВ Конституционният съд да се произнесе по промените в Закона за избиране на народни представители, с които двойно се вдига прагът за коалициите и се въвеждат 31 мажоритарни кандидати. Членовете на управителния съвет на гражданското сдружение се срещнаха с представителите на парламентарните групи, които не подкрепиха поправките, съобщиха от организацията.

 

По време на разговора са били уточнени бъдещите съвместни действия на „Видовден” в лицето на движението и депутатите по повод предстоящото сезиране на КС, за което в момента в парламента текат консултации и се събират нужните подписи.

 

„С приетите в закона промени управляващите и псевдоопозционните партии, подкрепили текстовете, ни връщат в най-скандалните години на зараждането на демокрацията в САЩ, където робите са имали право на 1/3 глас. В момента у нас е почти същото – гласът за коалиция е двойно „по-лек” от този за партия, което явно противоречи на заложената в Конституцията на Република България равнопоставеност на гласовете”, коментира след срещата членът на УС на „Видовден” Николай Ишков.