Започват Славейкови празници в Трявна
Започват Славейкови празници в Трявна / netinfo

Министърът на културата Стефан Данаилов ще открие днес в Трявна Славейковите празници, които ще продължат до неделя. Те се провеждат за четвърта поредна година и се организират под патронажа на президента.

Емблематичните за града Славейкови дни започват тази вечер с изпълнения на хор „Еуфоника" и ансамбъл „Трявна". По-късно на сцената на читалище „Славейков" концерт ще изнесе ансамбъл „Загоре". Очаква се да бъде открита и традиционната изложба – базар на издателство „Захарий Стоянов".

И тази година акцентът на празниците е Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови. 360 автори от цялата страна са изпратили по една своя творба. Журито ще обяви своя фаворит в събота, когато ще бъде и официалното награждаване. Утре ще се открие изложба, посветена на 200 годишнината на поп Димитър Кънчов, а в събота в старото школо ще бъде уредена експозиция на Националния литературен музей, посветена на 140 г. от рождението на Мара Белчева.

В рамките на Славейковите празници ще бъде организарана научна конференция „Дирята на Славейкови. Преди и сега". В неделя на литературни четения ще бъде представено творчеството на членовете на литературен кабинет „Пенчо Славейков" новата книга на Стоян Цонев „И пак умират звездите". По време на Славейковите дни своите умения и талант ще представят редица изпълнители, театрални и танцови състави от цялата страна. Празниците ще бъдат закрити в неделя вечерта с концерт на ансамбъл „Пирин".