За щедростта на българина
За щедростта на българина / ThinkStock/Getty Images

Коледа е най-светлият християнски празник. Той започва с раждането на Божия син, с изгряването на коледната звезда, която осветява пътя на хората. Душите ни се пречистват, ставаме по-добри, завладява ни доброта, съпричастност и милосърдие!

Всяка година, по едно и също време, идва и Дядо Коледа. Децата обикновено си го представят като човекът, който се появява и прави чудеса. Но понякога добрият и щедър старец не може да зарадва децата с подаръци. На помощ тогава идват добрите хора.

6-годишно дете даде спестяванията си за самотна майка с три деца

Българинът може да бъде щедър, състрадателен и съпричастен. Странното е, че тези негови качества се появяват предимно по време на Коледните празници. Защото когато отмине еуфорията и светлините угаснат, забравяме болните, страдащите и гладните. И така...до следващата Коледа.

Коледен дух и подаръци зарадваха малки пациенти в София (СНИМКИ)

Да си припомним писмото на Франсис Чърч от 1897 година в нюйоркския вестник „Сън", който отговаря на едно малко момиченце дали същестува Дядо Коледа.

„...Да, Вирджиния, има дядо Коледа. Той съществува толкова очевидно, колкото любовта, щедростта и предаността, а ти знаеш, че тези неща изобилстват и дават на живота ти най-голямата красота и радост...."!

Да си пожелаем коледните чудеса да изпълнят сърцата ни и да не ни напускат през цялата година!