Възстановяват тютюневия склад в Пловдив и стенописите му
Възстановяват тютюневия склад в Пловдив и стенописите му / © Дарик Пловдив/ архив

Съборилите тютюневия склад в град Пловдив трябва не само да го възстановят в оригиналния му вид, но и да се погрижат за опазването на стенописите на Вълчан Петров.

Това съобщават от Министерство на културата. Стенописите на Вълчан Петров в полуразрушения склад на ул."Одрин" №8 са част от художествените характеристики на тази знакова за града сграда - паметник на културата, така че законът изисква собствениците да направят необходимото и за опазването и възстановяването на въпросните творби, категорични са от ведомството.

Омбудсманът: Прокуратурата да каже кои са виновните за тютюневия склад

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и една в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия - София, Градската галерия в София и Градска галерия - Пловдив.

Тютюневият склад е продаден през 2009 г., разрешението за строеж е подновено през 2014г

16 галерии на български градове притежават също негови произведения. Творби на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия и други държави. Творецът има вече десетки самостоятелни изложби, той е носител и на редица престижни награди от конкурси за живопис и стенопис - както у нас, така и в чужбина. Информацията е на Ивана Арсова.