Все повече студенти отиват да учат в кралство Нидерландия
Все повече студенти отиват да учат в кралство Нидерландия / cнимкa: sxc.hu
Все повече българи отиват да учат в кралство Нидерландия
25407
Все повече българи отиват да учат в кралство Нидерландия
  • Все повече българи отиват да учат в кралство Нидерландия

Българските студенти, които отиват да учат в кралство Нидерландия се увеличават все повече през последните години. Това заяви посланикът на Кралството у нас Карел ван Кестерен. Той допълни, че от 31-ви януари до 4-ти февруари ще се проведе инициативата Дни на холандското образование, където кандидат-студенти ще могат да се срещнат с представители на различни холандски университети. Срещите ще се състоят в пет български града - София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна и се организират от посолството на Нидерландия у нас и консултантските агенции в областта на образованието „Скай Лайнс" и „Интеграл".

76 000 са чуждестранните студенти в Нидерландия. Именно това е и една от привлекателните страни на образованието там, заяви посланик Кестерен. „Там има културно разнообразие. Това е място, където се събират знания, идеи, и култури от цял свят", обясни той.

Кралство Нидерландия е първата страна, в която официалният език не е английски, но въвежда програми на него във висшето си образование. „В резултат на това 1462 са международните програми, които се предлагат в Нидерландия", каза посланик Кестерен .

По думите на Ани Шалева от "Интеграл" това, което прави популярна Нидерландия сред българските кандидат  студенти е достъпната такса обучение, „която е 1672 евро". „Това е таксата, обявена от правителството за следващата учебна година - 2010/2011", уточни тя.

Желаещите могат да се възползват и от студентският заем за редовно обучение в държавно финансирани програми, който покрива в пълен размер официалната такса на обучението. Освен това студентите могат да получат и безвъзмездна финансова помощ. „Условието е да работят осем часа в седмицата и да могат да завършат в рамките на 10 години", каза още Шалева.

За 2009 г. размерът на тази помощ е бил 259 евро и включена безплатна карта за градския транспорт.