/ netinfo
Днес ще бъдат раздадени наградите Аскеер за постижения в театралното изкуство. Отличието за цялостен принос ще отиде при драматургът Константин Илиев. Церемонията ще бъде предавана пряко по БНТ1 от 19.00 ч. днес.
 
Големият български драматург Константин Илиев ще бъде удостоен с "Аскеер 2017" за цялостен принос. За тринайста поредна година ще бъде връчено и отличието в категория Съвременна българска драматургия.Трите най-добри текста, които ще се борят за наградата са: "Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, "Спасителят" от Кирил Топалов и "Пробен срок" от Николай Гундеров.
 
"Аскеер" в категория най-добро представление за 2017-а ще си оспорват "Богът на касапницата" на Народния театър, "Великденско вино" на театър "Възраждане" и „Еквус" на Младежкия театър.

Раздават наградите "Аскеер" на 24 май

За водеща мъжка роля са номинирани Владимир Карамазов за ролята на Ален Рей в "Богът на касапницата", Иван Юруков за Найден в "Майстори" и Свежен Младенов за поп Кръстьо във "Великденско вино".
Претенденти за наградата в категория главна женска роля са Александра Василева за ролята на Анет Рей в "Богът на касапницата", Меглена Караламбова, изиграла Майката в "Разговори с мама" и Радена Вълканова за ролята на Вероник Улие в "Богът на касапницата".

За Аскеер в една от най-любопитните категории, тази за режисура ще се борят Диана Добрева за "Вълци", Григор Антонов за "Вуйчо Ваньо" и Стайко Мурджев за "Еквус".

Наградите ще бъдат връчени на галаспектакъл в театър "Българска армия".