Вредните вещества в рибата в Черно море - под средното за Европа
Вредните вещества в рибата в Черно море - под средното за Европа / снимка: Dariknews.bg, архив

Вредните вещества в черноморските риби са в по-малки количества от средните показатели за Европа, съобщи проф. Мона Станчева от катедрата по химия в Медицинския университет във Варна. Тя представи част от резултатите от направени изследвания в лабораторията по химия на учебното заведение.

Учените са обхванали 10-те най-разпространени вида риби и са ги проверили за наличие на устойчиви органични замърсители и на токсични метали. Сега правят същите изследвания и на черната мида, като включват и шест от мидените ферми по крайбрежието.

По думите на Станчева мекотелите се проверяват най-вече за олово, живак и арсен. Първоначалните данни показват, че съдържанието на тези токсични метали в мидите е много по-малко в сравнение с преди 10 години. Освен това черноморските обитатели са по-чисти в сравнение с тези от другите морета.

В Черно море пристигат океански "пришълци", внедряват се в екосистемата

Проф. Станчева представи новия проект на университета, чиято цел е да се дооборудва лабораторията по химия и тя да се превърне в специализирана лаборатория за изследване на морски и сладководни ресурси и аквакултури. Средствата - 389 592 лева без ДДС, са осигурени от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. С част от парите ще бъде купен оптико-емисионен спектрометър за анализ на химични елементи, включително токсични. По думите на Станчева предстои акредитирането на лабораторията както от Българската агенция, така и на международно ниво.

Създадоха единна система за опазване на Черно море

Предстоящите изследвания ще обхванат както морски видове - риби, миди, скариди, така и сладководни, и такива от Бургаското и от Варненското езеро, допълни Станчева. По думите й учените ще проучат и качествата на водораслите в Черно море, за да стане ясно дали те могат да се ползват като хранителни добавки или в козметичния и фармацевтичния бранш. На следващ етап задачата на варненските специалисти ще бъде да създадат макро- и микроводорасли.

Източник: БТА