Създадоха единна система за опазване на Черно море
Създадоха единна система за опазване на Черно море / netinfo

Приключи изпълнението на проект "Интегрирано управление на горещи точки и опазване на черноморската екосистема" (HOT BLACK SEA), финансиран по Съвместна оперативна програма на Черноморски басейн 2007-2013.
Водеща организация е Национален институт за изследване и развитие в електроинженерството - Румъния. Членове на партньорския екип са Община Бургас, Изследователски център - Мармара, Истанбул; Кавказка Екологична Фондация - Сухуми,; Държавен институт по околна среда - Одеса, и НПО за устойчиво регионално развитие и опазване на околната среда -Варна, България.
Базата данни съдържа източници на замърсяване, разположени на сушата, които директно или индиректно заустват в Черно море. В нея са посочени 137 замърсители, разделени в 8 главни групи - детергенти, тежки метали, неорганични и органични вещества, пестициди, радиоактивни вещества и други. Достъпът до базата данни е рестриктивен на различни нива. Мета данните, включващи източника на замърсяване, контакти, разположение, са публични. Базата данни предоставя информация във вид на таблици и графики, които я визуализират в лесно достъпен и разбираем формат по години, замърсители и източници на замърсяване за всяка една от целевите държави - България, Румъния, Грузия, Украйна и Турция.
Класифицираната информация за "горещите точки" е инструмент, подпомагащ заинтересованите страни при вземането на решения, програмиране и планиране на бъдещи инвестиции.

Повече информация може да намерите на страницата на проекта:
http://www.bs-hotspots.eu/EventsGallery.