Високият холестерол не причинява болести на сърцето
Високият холестерол не причинява болести на сърцето / ThinkStock/Getty Images

Високият холестерол не причинява болестите на сърцето, така че е загуба на време снижаването му с лекарства от рода на статините, твърди международна група от експерти, цитирана от в. "Телеграф".

Специалистите провели изследване на 70 хиляди души, от което проличало, че няма връзка между тъй наречения "лош холестерол" и преждевременната смърт от сърдечносъдови болести на над 60-годишните.

Добър ли е наистина "добрият" холестерол?

От изследванията на екипа на проф. Шериф Султан от Университета на Ирландия станало видно, че 92 процента от пациентите с висок холестерол са живели по-дълго. Неговото понижаване с прием на лекарства е безсмислено и учените призовават да бъде преразгледана превенцията на сърдечносъдовите болести и атеросклерозата. Според новите изследвания ползата от лечението със статини е била преувеличена.

Десет храни с магически сили

Високият холестерол обикновено се предизвиква от нездравословен хранителен режим, който е богат на наситени мазнини. Той се свързва и с тютюнопушенето. Съавторът на изследването д-р Малкълм Кендрик е уверен, че техните констатации ще предизвикат спорове в медицинската общност, но защити резултатите като "надеждни" и "методологично издържани". Хората с по-големи концентрации на лош холестерол се оказало, че живеят по-дълго и страдат по-рядко от сърдечносъдови болести.

Източник: БТА