/ ThinkStock/Getty Images
Хората, които пушат електронни цигари, по-често са засегнати от сърдечни болести в сравнение с онези, които не прибягват до употребата им, сочат предварителните резултати от широкомащабно изследване, цитирани от Франс прес. То не е установило причинно-следствена връзка.
 
Електронните цигари се появиха преди десетина години и затова изследванията върху ефекта от употребата им са относително скорошни. Сега учени са изследвали въпросници, попълнени от близо 100 000 души в САЩ през 2014, 2016 и 2017 г.

САЩ ще ограничават продажбата на електронни цигари, за да предпазят младежта
 
Оказало е, че случаите на инфаркт на миокарда са с 34 на сто повече сред ползващите електронни цигари в сравнение с онези, които не прибягват до употребата им, като се държи сметка за рискови фактори, свързани с възрастта, пола, индекса на телесна маса, нивото на холестерола, кръвното налягане.
 
Рискът от сърдечносъдови болести е увеличен с 25 на сто, а от депресия и безпокойство - с 55 на сто.

5 неща, които може да получите само с рецепта (ВИДЕО)
 
"Досега знаехме малко за сърдечносъдови заболявания, свързани с използване на електронни цигари - заяви ръководителят на изследването Мохиндер Виндхиал от Канзаския университет. - Получените резултати трябва да бият тревога за дължащите се на употребата на електронни цигари здравни рискове."
 
Изследването показва също, че рискът за пушачите е още по-голям в сравнение с този за непушачите.

Електронните цигари са опасни за белите дробове
 
Резултатите от изследването ще бъдат представени на конференция на Американския колеж по кардиология следващата седмица.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА