Уникална книга алманах Македония бе представена в НС
Уникална книга алманах Македония бе представена в НС / cнимкa: Sofia Photo Agency

Алманах „Македония“ беше представен в Народното събрание. Книгата е издание на ВМРО и излиза по повод на 115 години от създаването на ВМРО и 105 години от Илинденското въстание. Това обясни областният координатор на партията във Варна Костадин Костадинов, който е инициатор на изданието.

Алманахът е преработено и допълнено прототипно издание на алманах „Македония” от 1931 г. Оригиналът е обявен за незаконен след 1944 г. и от него са останали много малко бройки, обясни Костадинов. Сегашното издание съдържа над 3 500 фотоса, някои от които са уникални, тъй като оригиналите са изгубени. Книгата представя Македония в цялост в периода до 1931 г. Описани са всички географски забележителности, църкви и представлява цялостна енциклопедия на Македония.

Костадинов уточни, че под Македония в изданието не се разбира днешна Македония. Днешната Македонска република заема от около една трета от географската област със същото име, допълни той. От ВМРО се надяват с изданието да започне пропаганда на българската кауза за изясняване на истината на българския национален въпрос по света. Всички наши съседи ни предизвикват с неверни провокации, а ние не правим нищо да им отговорим, каза Костадинов.

Изданието е предназначено за депутати, посланици, министри и хора от европейските институции. От ВМРО предвиждат, алманахът да бъде представен в Брюксел в края на юни. Книгата ще доказва българския характер на Македония, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов при представянето на изданието.