Учениците ни на 42-ро място по знания в природните науки
Учениците ни на 42-ро място по знания в природните науки / netinfo
Българските ученици са на 42-ро място от общо 57 държави в света по знания по природни науки. Това сочи проучване на Програмата за международно оценяване на 15-годишните PISA 2006.

В цялото международно изследване са участвали 400 000 ученици. Българчетата са 4600 от 181 училища у нас. Изследването в нашата страна е правено в началото на годината, каза Светла Петрова – координатор на PISA 2006 за България.

„Учениците попълват тест в рамките на два часа. Задачите в PISA са изработени под ръководството на Международна експертна група от 19 държави на осем езика”, обясни Светла Петрова.

С най-добри постижения по природни науки са учениците от Финландия. На второ и трето място са съответно Хонконг и Канада. Нашата страна с 42-рото си място попада в една група с държави като Чили, Уругвай, Сърбия, Турция, Йордания и Румъния.

Паралелно с меренето на знанията на учениците и директорите на училищата са попълвали въпросници. Точно според директорите повече от 75 процента от 15-годишните учат в училища с остаряло лабораторно оборудване, а средно 25 и повече ученици използват един компютър за обучението си.