Екипът на Gong.bg представя най-добрите в един от най-красивите спортове

В годината на своя десети рожден ден, Gong.bg продължава да ни запознава с някои от най-великите в спорта. Този път обръщаме внимание към художествената гимнастика. Симона Стефанова представя своята подредба на десетте гимнастички, които завинаги ще останат в историята на спорта. Не може да не се похвалим, че на четири от десетте позиции в класацията присъстват българки.

Кои са те? Нека да ги видим заедно:

1. Евгения Канаева

Представянето на родената през 1990 година гимнастичка бележи истинска епоха в художествената гимнастика. Рускинята, която започва да тренира на 6 години, е една от най-титулуваните грации. Тя ще остане в историята с невероятната си чувственост и елегантност, както и с високата степен на трудност на съчетанията ѝ. Канаева ще бъде запомнена и като единствената до момента индивидуална гимнастичка, която печели два поредни златни медала от Олимпийски игри. За първи път Канаева се качва на най-престижното място на почетната стълбичка на Игрите в Пекин през 2008-а, а в Лондон през 2012 година отново изживява тръпката на олимпийския шампион. Освен това, Канаева може да се похвали със 17 златни отличия от Световни първенства (три титли в многобой – 2009, 2010, 2011), 13 от Европейски (три европейски титли в многобой – 2008, 2010, 2012), три от Световни купи и 15 от Гран При финали. В кариерата си има само три сребърни медала - един от Световно, един от Европейско и един от Лятна универсиада. Няма нито един бронз.

Официално обявява край на спортната си кариера през декември 2012 година.

2. Алина Кабаева

В 11-годишната си кариера тя печели над 60 медала от различни състезания. Внушителен обаче остава фактът, че има 34 златни отличия от едни от най-престижните надпревари – Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства, Световни купи, както и Гран При финали. Статистиката сочи, че родената през 1983 година Кабаева се е качвала на почетната стълбичка 14 пъти по време на Световни шампионати (два пъти шампионка в многобой), 21 пъти на Европейски (пет пъти шампионка в многобой), шест пъти на Световни купи и шест пъти на Гран При финали. В надпреварата под петте олимпийски кръга грацията триумфира два пъти с медал. Веднъж в Сидни през 2000 година, когато взима бронз, и на следващите Игри в Атина, когато оставя всички си конкурентки зад себе си, окичвайки се със златото. Прекратява състезателната си кариера през 2007 година. 

3. Александра Тимошенко

Александра е родена през 1972 година, като започва да се занимава с художествена гимнастика, когато е 8-годишна. През спортната си кариера участва в две Олимпиади. В Сеул през 1988 година представя Украйна, като печели бронзов медал. През 1992 година на Игрите в Барселона е част от отбора на Съветския съюз и взима златен медал. Грацията успява да завоюва и 12 медала от Световни първенства, от които 10 са златни. 14 пъти е сред първите три на Европейски първенства, като отново 10 пъти е недостижима на върха.

Има 8 отличия със златен блясък от Европейски купи, едно сребърно и едно бронзово. Слага край на кариерата си, когато е на 20 години, през 1992-а.

Как продължава класацията и кои са българките част от нея, може да видите в Gong.bg