Ивомира Пехливанова
Ивомира Пехливанова / NOVA
Изгубено ли е доверието между родители и учители – вижте тази седмица, в 19.20 ч., след централните новини по NOVA
Случаите на агресия от учители над деца станаха ежедневие. Знаем ли какво се случва зад оградата на първата образователна институция, в която попадат децата ни? И доколко познаваме хората, на които поверяваме грижата за най-скъпото си. Къде са децата във все по-ожесточения конфликт между родители и учители? Детските градини на фокус в Темата на NOVA – тази седмица, в 19.20 ч., след централната емисия новини по NOVA.

Родители превръщат децата си в тайни агенти, които прекрачват прага на детската градина не с плюшено мече, а с камера и микрофон. Всяка седмица една майка оборудва детето си със записващо устройство, показват данните на най-големия у нас сайт за шпионска техника. А чутото и видяното от записите през последните години шокира обществото.

Брутално отношение в детска градина в Бургас (ВИДЕО)

Родители срещу учители. Два враждуващи лагера от двете страни на оградата. Обща ли е отговорността за възпитанието на децата? И кой носи вината, ако последното липсва?
 
"Трябва да има правила, защото децата сега са достатъчно глезени, тъй като са презадоволени от всичко”, казва директорка на столична детска градина.
Родител пък, разказва, че детето му плаче щом чуе за детска градина.

 „Напоследък външната врата на детската градина се превърна не само във физическа бариера между децата и родителите им, но и в основна пречка в отношенията между родители и учители. И все по-често отглеждането на деца извън дома им изглежда не като помощ, а като война. Сблъсък, в който основното въоръжение носят децата. Войната вече се води през социалните мрежи и медиите. В Темата на NOVA търсим пробойните в системата, довели до загубата на доверие и уважение", споделя Ивомира Пехливанова, репортер на NOVA и автор на Темата.

След скандала: Детската градина в Бургас ще има нов директор, психолог ще работи с децата

Липсата на видеонаблюдение кара родителите да търсят успокоението другаде. Интернет предлага различни по големина, цена и продължителност на записа устройства. С тях на практика може да се сдобие всеки.  Могат ли обаче от жертва родителите, разкрили по този начин насилие над детето им, да се превърнат във виновници? Оказва се, че да.
 
Изгубено ли е доверието между родители и учители – вижте различните гледни точки и възможните решения в Темата на NOVA тази седмица, в 19.20 ч., веднага след централната емисия новини по NOVA.