Мира Иванова
Мира Иванова / NOVA
Виртуозният цигулар Дейвид Гарет "сваля" звездната си маска в ексклузивно интервю за NOVA
С празничния поздрав на Военния духов оркестър към НВУ "Васил Левски" ще започне "Събуди се" в ефира на NOVA. В съботното издание на предаването към Мира Иванова ще се присъедини и водещият Христо Калоферов от изнесеното студио във Велико Търново.

Христо Калоферов
NOVA

Какво донесе Независимостта, 110 години след нейното обявяване? По темата ще говорят едни от най-добрите специалисти по нова история на България. Специално за зрителите на NOVA актьорите Милен Иванов и Иван Митев от великотърновския театър ще се превъплътят в историческите личности, изиграли ключова роля в отхвърлянето на политическата и финансова зависимост от Османската империя.

На 22 септември Миролюба Бенатова представя: Радостина в света на приказките. Българската писателка, която загърби корпорациите, издаде 7 книги и вече продава в Китай.

След дълга пауза, в която се възстановяваше, световноизвестният цигулар Дейвид Гарет поднови световното си турне "Explosive - Live", Броени дни преди концерта му в "Арена Армеец", той даде ексклузивно интервю за NOVA, което зрителите ще видят в неделя. Пред микрофона на репортерката Христиания Червенкова той „сваля“ звездната си маска, за да сподели съкровени моменти от живота и кариерата си, както и интересни лични възгледи. Музикантът, който умело премахва стиловите граници, ще обещае да подари на българската публика незабравима музикална разходка през всички жанрове.

Този уикенд Галя Щърбева гостува на шотландско семейство, заселило се в Горно Калугерово. Великотърновското село е обезлюдено – само с 60 жители. Това обаче не е пречка пред ексцентричната мечта на шотландеца Робърт Мъри да отвори пекарна, за да произвежда хляб по стара българска традиция. Начинанието му става толкова известно в района, че започва да привлича много хора и от съседните населени места. Как животът в България преквалифицира един отличен бижутер в хлебар, зрителите ще научат в рубриката "Да хванеш гората".

Камерата на "Събуди се" ще надникне и в ежедневието на четирима американски ученика, избрали да надградят образованието си в българско училище. По един вълнуващ начин животът им е свързан и с техните приемни семейства, които вече са ги допуснали и в сърцата си.

Журналистката Мария Йотова и географът доц. Георги Бърдаров разширяват разказа за демографската криза в България. Те отиват в гр. Стралджа, където живеят около 4 000 българи и 3 000 роми, за да покажат работещи модели за справяне с неграмотността сред ромското малцинство. Освен пищна сватба на 17-годишна булка, зрителите ще видят и ефективен модел, с който в града са успели да намалят с 40% отпадането на ромски деца от образователната система.

В неделя Мариан Станков-Мон дьо проследява една впечатляваща история. Тя започва от варненския квартал "Аспарухово", но крайната цел е голямата сцена. За пътя към успеха и втория план на славата говори рапърът Явор Янакиев -100 кила.

Актуалните теми от изминалата седмица Мира Иванова по традиция ще обсъди с експерти в студиото – искането за по-нисък данък върху хляба, рокадите в правителството, отношенията правителство-президентство и българската позиция по казуса "Орбан". Специален гост по политическите теми в неделя е президентът Росен Плевнелиев.

Гледайте "Събуди се" с водещ Мира Иванова в събота и неделя от 8:00 часа по NOVA.