Със затоплянето на времето се наблюдава и пик на алергиите, причинени от цъфтежа на растенията. Експерти прогнозират, че тази седмица ще бъде най-тежка за страдащите от сенна хрема заради сухото време и рязко повишените нива на прашец във въздуха, съобщава NOVA. Нивата на полените зависят от температурата и скоростта на вятъра - като концентрацията им се увеличава при липса на дъжд.

12 начина да се избавим от пролетните алергии без лекарства

Последното изследване на Националния център по заразни и паразитни болести показва, че в момента има повишение на поленови зърна във въздуха - най-вече от дърветата дъб, бук и бреза. В средата на май се очакват и тревните полени, които още повече обострят сенната хрема. Лекари съветват хората с алергични реакции към полени да следят състоянието си и да не подценяват прояви като задух и трудно дишане.

При дълги периоди без дъжд, но със силни пориви на вятъра, алерголозите съветват да се избягват напълно посещенията на паркове и градини. Поленът полепва по косата, по дрехите, по лицето, предупреждават експерти и препоръчват най-елементарните мерки за лична хигиена - редовно измиване на лицето, честа смяна на дрехите и тяхното изтупване.

А пулмолозите предупреждават, че сред най-уязвимите от полени са хората с астма.

„Моят съвет е инхалаторните кортикостероиди, които са водещото лечение на астма, всеки ден без прекъсване да се приемат”, препоръчва д-р София Ангелова. Тя съветва когато усетим, че се засилва задухът, и че гърдите ни започват да хриптят, задължително да потърсим своя лекар. В противен случай има риск от сериозно влошаване на състоянието.

Холивудските звезди, за които не подозирате, че страдат от алергии (ВИДЕО)

Страната ни следва световната тенденция за все по-широко разпространение на алергичните реакции от цъфтежите, а периодът на полените продължава до края на юли и началото на август. През есента обаче идва нов пик - с цъфтежа на къснолетните растения като коприва и амброзия.
NOVA