Стотици хиляди наблюдаваха фойерверките във Вашингтон в чест на 4 юли
Стотици хиляди наблюдаваха фойерверките във Вашингтон в чест на 4 юли / снимка: BGNES

Около 400 000 души се стекоха в парка в центъра на Вашингтон - Нешънъл мол, за да наблюдават традиционните фойерверки в чест на Деня на независимостта - 4 юли, предаде Асошиейтед прес. В края на слънчевия и горещ ден, около 18,15 ч., почти по същото време, както миналата година, проливен дъжд, придружен с бурен вятър, и градушка с размери на топки за голф, се изля над столицата. Полицията нареди на събралото се множество да се евакуира. Хората намериха убежище в "Смитсониън", "Линкълн мемориал" и други музеи наоколо. Общо 21 обществени сгради бяха отворени за публиката по време на бурята. Към 21 ч. обаче облаците се разнесоха и шоуто премина успешно.

Стотици служители от 20 правоохранителни агенции се грижеха за сигурността. Паркът бе блокиран с кордон и посетителите преминаваха през 19 контролни пункта, които бяха отворени в 22,00 ч. Традиционният парад през деня също бе съпроводен със засилени мерки за сигурност, включително наблюдение от въздуха с полицейски хеликоптери. Регистрирани бяха два инцидента по време на фойерверките. Двама служители на пиротехническата компания "Пайро шоус", организирала илюминацията, бяха тежко ранени, когато неизбухнала ракета, останала от задължителните тестове следобеда, експлодира 15 минути след края на шоуто. Пет деца и двама възрастни пострадаха леко във Виена, щата Вирджиния, от отломка, попаднала сред публиката, съобщава в. "Вашингтон пост".

В Ню Йорк годишното Мейсис шоу, чиито организатори обещаха да бъде най-голямото в страната - с 40 000 фойерверка, за малко не бе провалено от лошото време. Въпреки всичко, стотици хиляди хора, въоръжени с дъждобрани и чадъри, се струпаха на брега на Ийст ривър, за да наблюдават 30-минутното шоу. Осем баржи в реката изстреляха средно по 1300 ракети на минута, някои от тях - с непознати за нюйоркчани модни цветове - на фуксия, лимон и нов оттенък на оранжевото, "откраднати" от Япония.

Организаторите бяха нарекли шоуто "водоустойчиво". За първи път зарядите бяха насочени надолу, вместо към небето, и избухваха над реката, отразявайки се във водата. Последва концерт, като част от националната телевизионна програма, с участието на младата британска соул певица Джос Стоун, 17-годишната победителка в "Американ айдъл" Джордин Спаркс и кънтри певицата Мартина Макбрайд, класирана от сп. "Ин тъч" сред 10-те най-преуспели 40-годишни жени в света.

По данни на организаторите, 3 млн. зрители са наблюдавали зрелището на място - колкото и миналата година, плюс 8 млн. по телевизията. Мерките за сигурност в тунелите, летищата и мостовете в района на Ню Йорк, повишени след атентатите в Лондон и Глазгоу, не бяха засилени допълнително.

Във Филаделфия в чест на 231-вата годишнина на САЩ бе прочетена Декларацията за независимостта, което стана в сградата "Индипендънс хол", където е била подписана. В присъствието на потомци на хората, положили подписите си под оригиналния документ, символично бе ударена "камбаната на независимостта" - Либърти бел. И тук дъждовната буря не успя да спре фойерверките, съобщава Асошиейтед прес.