Паметна плоча в чест на големия Емил Димитров в Плевен
 
Паметна плоча в чест на големия Емил Димитров в Плевен   / DarikNews.bg, архив
Спомен за Емил Димитров
101169
Спомен за Емил Димитров
  • Спомен за Емил Димитров
На 30 март преди 14 години ни напусна легендарният Емил Димитров. Над 400 са песните в репертоара му, 280 от тях са авторски, с които оставя ярка следа в българската музика. "Арлекино", "Моя страна, моя България", "Ако си дал" са сред емблемите на Емил Димитров, но не само с тях, а с дълбоките послания в цялото му творчество печели сърцата на публиката и днес.
 
Изключителна музика, въздействащи и докосващи до болка текстове, изпълнени както само той може - това е Емил Димитров.
 
Роден е в Плевен в артистичното семейство на факира Мити и Анастасия, неговата асистентка. Като ученик се увлича по рисуването и по класическата музика. Започва да композира и да акомпанира на акордеон, възпят в една от незабравимите му песни.
 
Да си спомним за Емил Димитров (ВИДЕО)

Близо 30 са албумите на Емил Димитров. Той е и първият българин - член на Съюза на френските композитори. В Съюза на българските композитори обаче не е приет, защото няма музикално образование.
 
Талантът обаче не се подчинява на догми и полетът му не може да бъде спрян. Водещи звукозаписни компании издават негови песни през 70-те години. Пее на една сцена с Джани Моранди, Рики е Повери и Алла Пугачова. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той избира България.
 

Община Плевен подпомага построяването на паметник на Емил Димитров с дарителска акция

През 2002 г. Йорданка Христова организира концерт-бенефис за Емил Димитров, в който най-популярните български изпълнители изпяха част от неговите песни.